Uncategorized

Nova vizija varnosti družbe Aktiva varovanje

Žiga Zadnik, izvršni direktor družbe Aktiva varovanje d.d.

Pogovarjali smo se z novim izvršnim direktorjem družbe Aktiva varovanje d.d., Žigom Zadnikom, ki je nedavno prevzel vodenje družbe in ima bogate izkušnje iz tehnične stroke in ambiciozne načrte za njeno prihodnost.

V intervjuju smo se dotaknili njegovih prvih vtisov o podjetju, načrtov za prihodnost ter vpliva tehnologij na panogo varovanja.

Pred kratkim ste se pridružili eni največjih varnostnih družb v Sloveniji. Kaj vas je pritegnilo k vlogi izvršnega direktorja pri družbi Aktiva varovanje?
Več stvari. Ko menjaš zaposlitev, se običajno najprej vprašaš, ali me področje dela (produkt ali storitev), s katerim se podjetje ukvarja, sploh zanima ali ne? V mojem primeru me je prvo pritegnila tehnika, saj izhajam iz tehnične stroke (strojništvo, elektrotehnika, računalništvo, programiranje) in vem, da lahko s temi znanji pripomorem k velikemu potencialu, katerega imamo v podjetju.
Na drugem mestu – velikost. Res je sicer, da prihajam iz podjetja, kjer smo šteli na svetovnem nivoju preko 22.000 zaposlenih, a se je potrebno zavedati, da je Aktiva varovanje za slovenski trg zelo veliko podjetje. In ko si enkrat veliko podjetje, pridejo s tem povezani procesi, izzivi in odgovornosti, kar me veseli. Nasploh sem pa zagovornik vitke organizacije.
Na tretjem mestu me je pritegnilo samo vodenje širšega tima, saj sem do sedaj v karieri vodil že zelo raznolike time. Tako od projektnega vodenja in pisarne do serviserjev do večjih oddelkov in to vse pri Aktiva varovanje imamo.

Kakšna je vaša vizija za prihodnost družbe Aktiva varovanje?
Izredno pozitivna. Aktiva varovanje ima velik potencial in tu lahko naredimo veliko. Vsekakor kot trajnostno in stabilno podjetje na področju zasebnega varovanja, kjer bomo naročnikom izkazovali kakovost, zaupanje ter inovativnost.

Kako nameravate prilagoditi podjetje spreminjajočim se potrebam in trendom na trgu varovanja?
Mislim, da moramo pogledati širše. Živimo v svetu digitalizacije, kjer se spremembe dogajajo bistveno hitreje kot kdajkoli prej v zgodovini. V kolikor želimo temu slediti, se moramo redno izobraževati in izpopolnjevati, pa naj gre za varovanje premoženja, prevoz gotovine, varstveni inženiring, izobraževalni center ali tehnično varovanje. Zlasti pri slednjem je industrija 4.0 na pohodu in v kolikor želimo biti v koraku s stanjem tehnike, je ključno, da se vsi nenehno izobražujemo in izpopolnjujemo. Na področju tehnike smo recimo priča, da se določena oprema v celoti posodobi že vsakega pol leta.

Kako vaše pretekle izkušnje in znanja vplivajo na vaš pristop k vodenju družbe Aktiva varovanje?
Pretekle izkušnje in znanja ti dajejo osnovo, na kateri lahko gradiš. S trdimi temelji bo hiša vedno trdna, stabilna in varna in podobno je v poslu. Glede na to, da izhajam iz tehnične stroke, je moj pristop večinoma precej tehnično naravnan. Rad imam dejstva, skice, diagrame, podatke; torej vse, kar je konkretno. Strojniki se dostikrat šalimo, da skica zamenja tisoč besed, a to ni daleč od resnice. Drugače pa so si izzivi v podjetjih podobni in se vsi ukvarjamo s primerljivimi situacijami. Aktiva varovanje ima ogromno pozitivnega potenciala in prepričan sem, da bom s svojimi izkušnjami pripomogel k dobri realizaciji.

Kakšno vlogo pa ima umetna inteligenca in strojno učenje v dejavnosti varovanja?
AI oz. umetna inteligenca je orodje, ki ga lahko izkoristiš povsod, tudi v varovanju. Se je pa potrebno zavedati njenih omejitev in načina, kako pride do rezultatov. Vsak AI ima v ozadju nevronsko mrežo, ki jo moraš »strenirati« s podatki, in če tega ne narediš pravilno, bodo rezultati milo rečeno »zanimivi«. Na drugi strani imam kar nekaj kolegov, ki jo opuščajo, saj gre preveč na mejo (»hodi po robu«). V vsakem primeru je to orodje, ob pravilni in nadzorovani uporabi, izredno močno in imamo tudi na področju varovanja na voljo več možnosti, kjer bi AI lahko uporabili.

Ali imate načrte za uvedbo novih tehnoloških rešitev (kot so droni ali pametni nadzorni sistemi oz. najnovejši trendi sistemov varovanja)?
Vsekakor, in to ne malo. Ne Moram pa tu dodati, da je varovanje na nek način konzervativna dejavnost in je potrebno upoštevati tudi oz. predvsem zakonske podlage. Včasih bi marsikaj radi naredili, pa žal (še) nimamo  zakonske podlage za takšno rešitev.

Kako boste zagotovili usposabljanje in razvoj zaposlenih za izpolnjevanje novih izzivov in priložnosti?
Kdor se danes ne izobražuje, ni v toku napredka in razvoja, kar pomeni, da v resnici s časom nazaduje. Da se to ne zgodi, je ključna dobra in odprta komunikacija s sodelavkami in sodelavci, s pomočjo katere odkrito in konstruktivno prediskutiram o izzivih, ki jih imamo in tudi o načinih, kje se lahko izpopolnjujemo. Smo veliko podjetje in imamo kar nekaj priložnosti za interna napredovanja kot seveda tudi za osebno rast. Osebno sem zelo vesel, če lahko nekdo napreduje, ker ima željo in voljo znati nekaj več.

Varnost je vse višje na prednostnem seznamu podjetij. Kako se to odraža pri naših naročnikih storitev?
Pozitivno je, da se podjetja čedalje bolj zavedajo, da morajo okrepljeno delati na svoji varnosti, ki jo lahko razumemo tako fizično kot digitalno. Sam sem bil v preteklosti priča podjetju, ki je beležilo izpad poslovanja za nekaj tednov zaradi vdora v informacijski sistem. Tega si gotovo nobeno poslovanje ne želi, zato je ključno, da imamo najprej  zavedanje o možnih nevarnostih in ob tem tudi zavest, da na tem delamo. Našim uporabnikom zato vedno svetujemo, delimo dobre prakse in jim tudi pripravimo rešitev, za katero menimo, da je za njih najprimernejša.

Kako se podjetje pripravlja na obvladovanje morebitnih novih varnostnih groženj, kot so na primer kibernetski napadi?
V dobi digitalizacije je to vsekakor eden od pomembnih segmentov, na katerem moramo dnevno delati. Če smo pred leti imeli eno posodobitev računalnika na mesec, jo imamo lahko danes na dan. V skupini Aktiva imamo dober in sposoben IT oddelek, ki se zaveda možnih izpostavljenosti in je na to dobro preventivno pripravljen. Nismo pa tu samo mi. So tudi naši naročniki, naši uporabniki in ključno je, da tudi njim pravilno svetujemo ter jim delimo dobre prakse (tak primer je recimo napreden sistem tehničnega varovanja).

Za konec našega pogovora je Žiga Zadnik delil svojo vizijo prihodnosti varovanja in pomen stalnega napredka ter ključne vloge zaposlenih:

“Varnost je temelj vsakega uspešnega podjetja in družbe. V družbi Aktiva varovanje se zavedamo, da prihodnost prinaša nenehne spremembe in nove izzive. Naša zaveza je, da bomo z inovativnimi rešitvami, neprestanim izobraževanjem in tesnim sodelovanjem z našimi uporabniki vedno korak naprej. Ključno vlogo pri tem pa predstavljajo vse naše sodelavke in sodelavci, ki s svojo predanostjo, znanjem in stalnim izpopolnjevanjem zagotavljajo, da ostajamo vodilni na področju varovanja. Verjamem, da lahko skupaj ustvarimo varnejši svet za nas vse.”

Intervju je bil objavljen v strokovni reviji AS.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja